Juni 2014

Midt i august udkommer min næste bog – en historisk roman om vandrelærerinden Henriette Gubi og hendes kamp sammen med andre dansksindede sønderjyder for national og kulturel “oprustning” i tiden efter 1864, hvor mange unge var udvandrede og tysk blev forbudt i skolerne.

 

Romanen hedder  Men sko må jeg ha’

For sko måtte hun jo have, Henriette Gubi, når hun i årene 1890 – 94 drog rundt på gårdene på Sundeved og i andre dele af Sønderjylland for at undervise børnene i det danske sprog, den danske historie, geografi m.v.

Hun var 3 – 4 uger hvert sted. Så var det videre til nye hjem og nye udfordringer. Det sled på kræfterne – og på skoene.

 

Henriette Gubi blev født 1856 i Neder Jerstal og døde 1894 på sygehuset i Gram.

 

Romanens anden hovedperson er Knud. Som mange andre unge mænd, måtte han tage til Danmark for at undgå at komme i preussisk militær. Men forældrene kunne ikke undvære ham på gården, så han kom hjem igen. Da han ikke havde lov at være der, gemte han sig på sin fars gård. Her sad han de næste tyve år. Han blev kæreste med tjenestepigen, med hvem han fik flere børn.

Henriette Gubi skrev digte til avisen, og Knud følger hendes liv på afstand, men da hun som vandrelærer kommer til Sundeved, mødes de.

 

Men sko må jeg ha’ udgives på forlaget Hovedland.  Du kan læse mere på Hovedlands hjemmeside.