Den kloge Kone fra kvindehuset

21.3 2021

”Den kloge kone fra Kvindehuset” om en kvinde der trods fattigdom og ingen uddannelse alligevel gjorde noget for sine medsøstre, længe inden der var noget der hed Mee Too bevægelsen.

 

Perioden er 1887 – 1958  Sted: en lille landsby fra 1911 stationsby  på Nordfyn.

Karoline vokser op i huset på Pilegårdsmark, tæt knyttet til sin familie, især mormor Karen, som lærer hende at ”lægge kort”. Hun ved, Karoline, der er en ”bitte spurv”, vil få svært ved at klare det hårde fysiske arbejde, der er nødvendigt for at ernære sig som landarbejderske på de omliggende gårde. Derfor vil det være godt, hvis Karoline, når hun skal klare sig selv, kan supplere indtægterne ved at ”lægge en stjerne” for folk.

Da Karoline – som så mange andre tjenestepiger på den tid, udsættes for overgreb og får et barn, hvor faderen er ”ukendt”, er det også mormor Karen, der siger til hende, at ”Ondskaben har sat sit mærke på dig, men ondskaben skal ikke have lov at stå alene. Du må finde din måde at bekæmpe den på.”

Karolines måde bliver at hjælpe andre kvinder, der er blevet ofre for den tids manglende muligheder for at beskytte sig selv og sine børn. Hun bliver kendt langt uden for sognets grænser, som klog kone og som en, hvortil kvinder i nød kan komme og blive hjulpet.

   Kvindekampen foregik ikke kun inde i byerne blandt borgerskabets kvinder, men også i den fattige almuebefolkning ude på Pilegårdsmark hos den kloge kone i kvindehuset.