Frederik vokser op på Als i tyskertiden.
Hans forældre ønsker sig tilbage til hertugdømmernes tid, hvor de mener dansk og tysk levede i harmoni med hinanden. Men når nu det ikke kan blive sådan igen, er det nok bedre at støtte det store Tyskland end det lille Danmark, mener faren, da de i 1920 har muligheden for at vælge.
Frederiks farbror, hvor Frederik står i bagerlære, stemmer dansk. Frederik ved ikke hvad han selv mener og er glad da han kort efter afstemningen flytter til Fyn og slipper for at skulle tage stilling. Men kan han det? Kan han flytte væk fra sin baggrund? Han gifter sig med Maren, og de får 4 børn og egen bagerforretning. Men tredvernes krise rammer også dem. Måske har Frederiks søskende ret, når de taler så begejstrede om Hitler, der lover Tysklands genrejsning og arbejde til alle?
Da anden verdenskrig kommer, og Frederik får tilbudt arbejde i Tyskland, synes han ikke, han har noget valg. Maren som ellers hader Hitler og dermed alt tysk, støtter ham. Der er jo børnene at tage hensyn til.
Frederik synes heller ikke han har et frit valg, da bomberne falder over Kiel, og han i angst søger ly i et andet menneskes arme. Men også dette valg får store konsekvenser – ikke kun for Frederik.
Anmeldelse af Hans Christian Davidsen Flensborg Avis 8.2
uddrag:
STÆRK ROMAN OM ET SVÆRT TEMA (5 stjerner ud af 6)
“Tysklandsarbejderne fik på puklen og blev ofte stemplet som forrædere, fordi de tog til Tyskland for at arbejde fra 1940 – 1944. Reelt havde de ikke noget valg. Dette dilemma har Linda Lassen fra Gråsten fået en fortræffelig roman ud af.”
Grundig research – fine psykologiske portrætter
Sanne Mendel Lektør:
Velskrevet og medrivende roman, som man ikke vil lægge fra sig, før sidste side er læst. Romanen er både underholdende og reflekterende. En virkelig god roman.
Anmeldelse af Henrik Tjalve Dagbladenes bureau 8.2.
Hovedpersonen Frederik voksede op på Als i årene før og efter genforeningen i 1920, altså i krydspunktet mellem det danske og tyske. For hans familie var spørgsmålet om det nationale tilhørsforhold uden den helt store betydning, familien var først og fremmest lokalt forankrede alsingere.
Noget andet var dagligdagens omgang med de omkringboende, her kunne de sociale kontakter slå gnister, alt efter om dagligsproget var dansk eller tysk. Dette nuancerede og komplicerede billede af, hvordan det var at vokse op i grænselandet, hvor det nære vejer højere, end om ens sympatier nu går mod Berlin eller København, får Linda Lassen fint frem i “Tysklandsarbejderen – Frederiks valg”.
Også i skildringen af Frederiks liv som familiefar, der følges frem til 1967, viser Linda Lassen, at det, der politisk og ideologisk ser enkelt ud, pludselig bliver ikke så lidt uhåndterligt, når liv leves. Det rammer i særlig grad Frederik og hans kone Maren, da de først flytter til Faaborg, senere til Odense. 30’ernes økonomiske krise rammer familien og dens børn hårdt, da Frederik må opgive sin bagerforretning. Efter nogle omveje vælger han at tage imod tilbuddet om fabriksarbejde i Kiel, for familien lider økonomisk.
Uden på nogen måde at have nazistiske sympatier bliver han medlem af DNSAP. Det sker som påskønnelse af, at partiet sørger for, at opholdet ikke kun bliver arbejde, gennem de danske nazister er der kulturel kontakt til det danske. Medlemskabet kommer naturligvis til at volde problemer efter krigen, men det bliver ikke Frederiks eneste.
Langt fra familien har han mødt Edith, og under et af mange bombardementer af den tyske havneby søger de trøst i hinandens arme, og resultatet bliver en graviditet. Ikke bekvemt for Frederik, da han igen efter 1945 er tilbage i Odense og får brev om barnets fødsel.
Det skaber naturligvis problemer for ægteskabet, men for læseren er det godt stof, for Linda Lassen har med en fin lydhørhed indfanget alle de psykologiske genvordigheder, barnet i det fremmede kommer til at volde. Hertil kommer et behændigt fortællemæssigt træk. Datteren Fridde fører nemlig dagbog, og gennem den får forfatteren oprullet, hvor svært livet i krigens skygge var for en tysk familie.
Hvordan handlingsforløbet udvikler sig skal ikke røbes, men som læser kan man kun glæde sig over en roman, der kombinerer solid viden om det historiske stof med et godt gehør for, hvordan et ægteskab under pres alligevel formår at fungere, måske på trods, men dog med en ømhed parterne imellem i behold.
Linda Lassen
“Tysklandsarbejderen – Frederiks valg”
366 sider, Hovedland
fra Kristeligt dagblad 4.3 2019 (Claus Grymer)
”Tysklandsarbejderen Frederiks valg”, har Linda Lassen kaldt sin nye roman. Det er dog i høj grad et spørgsmål, hvor meget han selv vælger. Snarere er det livet, der vælger for ham – i den forstand at han lader sig dirigere af omstændighederne. ”Det er mit vankelmod, der ødelægger,” erkender han hen imod slutningen.
Da han under Anden Verdenskrig har taget arbejde i Tyskland, melder han sig ind i DNSAP. Ikke fordi han er nazist, men ud fra en forestilling om, at det er bedst ikke at skille sig ud. På et tidspunkt indser han, at han bør trække sig, men uden at tage sig sammen til at få det gjort. Medlemskabet giver ham problemer efter befrielsen, han arresteres, men sigtes ikke.
Med Frederik har Linda Lassen skabt et troværdigt portræt af en sympatisk og følsom, men svag mand, der har svært ved at finde sig til rette i tilværelsen. Han kan både tegne og synge og har det godt med det, men hans kreative evner er mest bare et beskedent forsonende element i en barsk verden.
Romanen, der strækker sig over mange år, fra 1905 til 1967, er medlevende og engagerende hverdagsrealisme, uden stilistiske falbelader. For Linda Lassen er personskildringen og tidsatmosfæren hovedsdagen. Hendes prosa er enkel og tæt.
Linda Lassen skriver med syvmilestøvler om tiden fra 1. til 2. Verdenskrig.
En roman på 362 sider, opnår hun at få det væsentlige med.
En indsigt i det menneskelige midt i livet og umulige tider
Hun henviser til Gertud Stein:
En rose er en rose er en rose – sæt menneskei stedet for rose
Det er kun de modige der tør spørge ind til tiden, den der svare, må have mod til at være ærlig. Dette opnår fortælleren fuldt ud!
Jeg tænker, på Martin Andersen Neksø og
Thomas Mann. Linda Lassen opnår samme højder, læs selv det er så livgivende på trods livet udfordringer.