Den kloge Kone fra kvindehuset

Den kloge kone fra Kvindehuset” handler om en kvinde der trods fattigdom og ingen uddannelse alligevel gjorde noget for sine medsøstre, længe inden der var noget der hed Mee Too bevægelsen.

  

Perioden er 1887 – 1958  Sted: en lille landsby fra 1911 stationsby  på Nordfyn. (Men det kunne lige så vel have foregået alle andre steder i Danmark på den tid.)

Karoline vokser op i huset på Pilegårdsmark, tæt knyttet til sin familie, især mormor Karen, som lærer hende at ”lægge kort”. Hun ved, Karoline, der er en ”bette spurv”, vil få svært ved at klare det hårde fysiske arbejde, der er nødvendigt for at ernære sig som landarbejderske på de omliggende gårde. (Og dem er der mange år – den største og nærmeste er Pilegård – også kaldet Pinegård) Derfor vil det være godt, hvis Karoline, når hun skal klare sig selv,  kan supplere indtægterne ved at ”lægge en stjerne” for folk.

Da Karoline – som så mange andre tjenestepiger på den tid, udsættes for overgreb og får et barn, hvor faderen er ”ukendt”, er det også mormor Karen, der siger til hende, at ”Ondskaben har sat sit mærke på dig, men ondskaben skal ikke have lov at stå alene. Du må finde din måde at bekæmpe den på.”

Karolines måde bliver at hjælpe andre kvinder, der er blevet ofre for den tids manglende muligheder for at beskytte sig selv og sine børn. Hun bliver kendt langt uden for sognets grænser, som klog kone og som en, hvortil kvinder i nød kan komme og blive hjulpet.

   Kvindekampen foregik ikke kun inde i byerne blandt borgerkvinderne, men også ude på Pilegårdsmark hos den kloge kone i kvindehuset.

 

Den kloge Kone fra kvindehuset udkommer ultimo april