Den kloge Kone fra kvindehuset

 

Avisen Danmark ved Anette Hyllested juli 2021

 

Den kloge kone fra kvindehuset” handler om Karoline, der trods ufattelig stor fattigdom er gavmild og deler ud af det lidt, hun har, og af sit varme hjerte.

Karoline, som er inspireret af forfatter Linda Lassens oldemor, lever fra 1887 til 1958 i en lille landsby på Nordfyn.

Her slår mændene, de voldtager, og selv hvis de elsker, stikker de ofte af, når de ugifte kvinders maver begynder at vokse.

Karoline tager kvinderne til sig – hendes lille hjem bliver et datidens kvindehjem.

 

Kvindekampen var ikke forbeholdt det bedre borgerskab – det foregik også i almuen, og det beskriver Linda Lassen på fremragende vis.

 

Få kan også som hun kravle ind i et menneske og blotlægge dets psyke, så det fremstår ægte og efterlader én med sorg, når man må forlade det på de sidste sider.”

 

 

 

Kristeligt dagblad 31 maj 2021 (Claus Grymer)

Denne roman rummer dyb viden om behovet for menneskelighed

Linda Lassens roman ”Den kloge kone fra kvindehuset” er en både nænsom og intens skildring af en kvinde, der åbner sin dør for kvinder og børn

Karoline fra det nordfynske landproletariat åbner sit hjem for kvinder, der er ”kommet galt afsted”, og hjælper dem med at tage vare på deres børn. Derved kommer hun til at sætte sit præg på en hel egn. Med udgangspunkt i sin oldemors livsforløb fortæller Linda Lassen historien i romanen ”Den kloge kone fra kvindehuset”.

 

 

 

17 maj 2021 kl. 12:43

Henrik Tjalve

Linda Lassen har i en række romaner givet en række livlige skildringer af, hvordan de sociale vilkår har ændret sig gennem det forrige århundrede. Specielt har hun haft et fint blik for kvindernes liv, og en pointe har været, at de nok har været underlagt en række brutalt undertrykkende omstændigheder, men på trods heraf har flere af dem også vist handlekraft. Det gælder således Karoline i romanen “Den kloge kone fra kvindehuset”, hvor forfatteren i en fiktiv ramme fortæller om sin oldemors liv, som det formede sig fra 1888 og frem til hendes død i 1958.

Som det var skik og brug, kom Karoline ud at tjene efter sin konfirmation. En gårdmands søn gjorde hende gravid, men hans forældre sørgede for, han ikke kom til at gifte sig under sin stand. Senere blev Karoline udsat for en gruppevoldtægt, og den kom til at sætte sig dybe spor. Bosat i sit barndomshjem i Veflinge på Nordfyn blev hun en slags sjælesørger for en række kvinder og plejer af de børn, der var en følge af mænds ustyrlige lyster.

Linda Lassen beretter usentimentalt om, hvordan livet på landet udfoldede sig i det lille lokalsamfund. Barsk læsning, men også opløftende, fordi Karoline havde mod på at medvirke til at bekæmpe de uretfærdigheder, kvinderne var underlagt. At leve et liv uden mand stod hun fast på, selv om hun i en periode oplevede kærligheden. Men for hende at se var omkostningerne ved at indgå et ægteskab for store. I stedet blev hendes hjem til at slags fristed for kvinder i nød, og hun selv var en iagttager af forbindelsen mellem hverdagen og det landspolitiske. Til det sidste holdt hun fast i, at Staunings socialdemokrati også måtte være hendes.

 

At følge Linda Lassens fortælling om Karolines på overfladen begivenhedsfattige liv er en udelt fornøjelse og en velkommen påmindelse om, at også kampe i det små, for at ændre de vilkår vi lever under, har betydning.

 

  

 

26.4 Lektøren skriver:

Medrivende slægtshistorie.

Linda Lassen skriver indlevende om en stærk kvinde, modelleret over hendes oldemor, som hjælper unge kvinder, der er blevet ofre for overgreb, undertrykkelse og voldtægt.

Bogen kan læses af alle der holder af en god historisk roman med lokalkolorit og varme … den anbefales varmt til alle.

 

26.4 2021

Bogsyn.dk skriver (uddrag)

Samlet set er bogen en meget smuk og rørende beskrivelse af Karoline, der bliver set godt af sin mormor, der ved, at barnebarnet vil få svært ved at klare sig ved det hårde landarbejde, og som derfor inspirerer hende til at blive klog kone.

“der er mange gode lag i bogen, som er velskrevet og særdeles humoristisk. Som læser nyder man roen i sproget, samtidig med at det ikke skorter på drama og handling. og så får vi nogle fine indblik i, hvordan livet på landet formede sig på godt og ondt i begyndelsen og midten af forrige århundrede.”

 

… En dejlig bog der emmer af historiske punktoplysninger, og hvor vi både stifter bekendtskab med Daells Varehus, med Stauning og sågar Morten Korch, der bliver dechifreret af en byfin bibliotekar.

 

“en varm bog som kalder på såvel humor som medmenneskelighed, omsorg og viljefasthed.  

flot arbejde.”

 

 

 

Den kloge kone fra Kvindehuset” handler om en kvinde der trods fattigdom og ingen uddannelse alligevel gjorde noget for sine medsøstre, længe inden der var noget der hed Mee Too bevægelsen.

Bagsidetekst

Perioden er 1887 – 1958  Sted: en lille landsby fra 1911 stationsby  på Nordfyn. (Men det kunne lige så vel have foregået alle andre steder i Danmark på den tid.)

Karoline vokser op i huset på Pilegårdsmark, tæt knyttet til sin familie, især mormor Karen, som lærer hende at ”lægge kort”. Hun ved, Karoline, der er en ”bette spurv”, vil få svært ved at klare det hårde fysiske arbejde, der er nødvendigt for at ernære sig som landarbejderske på de omliggende gårde. (Og dem er der mange år – den største og nærmeste er Pilegård – også kaldet Pinegård) Derfor vil det være godt, hvis Karoline, når hun skal klare sig selv,  kan supplere indtægterne ved at ”lægge en stjerne” for folk.

Da Karoline – som så mange andre tjenestepiger på den tid, udsættes for overgreb og får et barn, hvor faderen er ”ukendt”, er det også mormor Karen, der siger til hende, at ”Ondskaben har sat sit mærke på dig, men ondskaben skal ikke have lov at stå alene. Du må finde din måde at bekæmpe den på.”

Karolines måde bliver at hjælpe andre kvinder, der er blevet ofre for den tids manglende muligheder for at beskytte sig selv og sine børn. Hun bliver kendt langt uden for sognets grænser, som klog kone og som en, hvortil kvinder i nød kan komme og blive hjulpet.

   Kvindekampen foregik ikke kun inde i byerne blandt borgerkvinderne, men også ude på Pilegårdsmark hos den kloge kone i kvindehuset.

 

Den kloge Kone fra kvindehuset udkom  april 2021