Havet nyser

Forlag: GyldendalUdgivelsesdato: maj 2009: Havet nyser og Ravnene tier Anvendelse/målgruppe/niveau: De to bøger er 1. og 2. bind i en serie om Mie og hendes familie. Det er frilæsningsbøger, der henvender sig til piger fra 3.-5. klasse/fra 9 år. Teksten er letlæst, lix 21, men har et omfang på henholdsvis 27 og 15 kapitler.

Beskrivelse
To spændende og velfortalte bøger, hvor indholdet vil fænge målgruppen. Vi møder Mie i vante omgivelser i skolen, blandt veninderne og i klubben. Pludselig sker en omvæltning. Familien skal flytte til Grønland. Far har fået et job på gymnasiet. Bøgerne handler om de genvordigheder en flytning giver – at skulle sige farvel til klassen, veninderne og familien – for at skulle integrere sig i et samfund i Grønland. Det giver mange konflikter men også mange gode oplevelser. Forfatteren skriver vedkommende og har lavet et flot research. I Havet nyser følger læseren familiens flytning og deres første halve år på øen, hvor kontakter etableres, venindekonflikter opstår, mobning og savn. I 2. bind laver nogen graffiti i byen, sportshallen brandskades og en børnelokker rumsterer. Mie fatter mistanke. Er hendes lillebror involveret? Bøgerne giver et realistisk indblik i livet på Grønland i dag.
Lektør: Lisbeth Thue Hansen ***Anmeldt af: Tonny Hansen
Den arbejdsløse far får arbejde i Grønland, og tolvårige Mias verden bryder sammen. Hvordan skal livet dog kunne gå videre uden slyngveninden, hunden og alt det andet, der er grundlaget for hendes trygge tilværelse i Danmark?
Det går nu alt sammen. Sproget er svært, men venner finder man heldigvis alle steder, og ved hjælp af dem og en solid klasselærer bliver Mia introduceret til natur og samfund i Grønland.

Historierne er bygget op om de dramaer, der opstår, når naturen viser tænder, og når børn skal forholde sig til livet. Det er måske ikke verdens største gys, men eftersom forfatteren afstår fra usandsynligheder og magisk realisme, skal det nok give mavekildren blandt læsergruppen, som i hovedsagen vil være piger på alder med hovedpersonen. For oppe i deres hoveder vil grønlandske myter om fjeldgængere og børnelokkere skabe tilstrækkelig panik til at give åndedrætsbesvær.

Venindeintriger og usikkerheden omkring de stadig mere interessante drenge er vældig godt skildret, ligesom de moralske dilemmaer pigerne kommer ud for. For må man sige alvorlige ting videre til de voksne, eller skal man være så loyal over for vennerne og ens søskende, at man fortier mobning eller begrundet mistanke om, hvem der har begået hærværk?
Fine frilæsningsbøger og god, moderne introduktion til grønlandsk hverdagsliv.

Af Kurt Kristensen, www.sermitsiaq.gl
Juli, 2009
Der er ofte fokus på de mange danskere, som får arbejde i Grønland.
Mange af disse medarbejdere tager resten af familien med til Grønland, men det er meget lidt, som vi kender til dagligdagen hos den medrejsende hustru, ægtemand og børn.
Nu har forfatteren og psykologen Linda Lassen skrevet to børnebøger, »Havet nyser« og »Ravnene tier«, om piger Mie, som flytter til Grønland, fordi hendes far er blevet lærer på GU i Nuuk.
Og med stor indlevelsesevne fortæller Linda Lassen om de tanker, som går gennem Mie hoved, og om det kultursammenstød, som et dansk barn møder i den gode skole Atuafitsialak.
Resultatet er blevet to læseværdige bøger – også for de voksne.