Tysklandsarbejderen – Frederiks valg

8.2 2019 udkommer TYSKLANDSARBEJDEREN   – Frederiks Valg

Frederik er opvokset på Als i årene under tysk styre. 

Hans forældre ønsker sig tilbage til hertugdømmernes tid, hvor de mener dansk og tysk levede i harmoni med hinanden. Men når nu det ikke kan blive sådan igen, er det nok bedre at støtte det store Tyskland end det lille Danmark, mener faren, da de i 1920 har muligheden for at vælge.

   Frederiks farbror, hvor Frederik står i bagerlære, stemmer dansk. Frederik ved ikke hvad han selv mener og er glad da han kort efter afstemningen flytter til Fyn og slipper for at skulle tage stilling. Men kan han det? Kan han flytte væk fra sin baggrund? Han gifter sig med Maren, og de får 4 børn og egen bagerforretning. Men tredvernes krise rammer også dem. Måske har Frederiks søskende ret, når de taler så begejstrede om Hitler, der lover Tysklands genrejsning og arbejde til alle?

   Da anden verdenskrig kommer, og Frederik får tilbudt arbejde i Tyskland, synes han ikke, han har noget valg. Maren som ellers hader Hitler og dermed alt tysk, støtter ham. Der er jo børnene at tage hensyn til.

   Frederik synes heller ikke han har et frit valg, da bomberne falder over Kiel, og han i angst søger ly i et andet menneskes arme. Men også dette valg får store konsekvenser – ikke kun for Frederik.